90 miliona evra od EIB za most na Savi

Bez autora
Nov 11 2010

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici Odluku o zaduženju grada Beograda za finansiranje izgradnje prilaznih puteva u okviru projekta “Most na Savi i prilazni putevi”. Grad Beograd će zaključiti ugovor o zajmu sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 90 miliona evra.Ovo je najvažniji infrastrukturni projekat Beograda koji je već decenijama unazad bio tema svake gradske vlasti. Sam most je ugovoren po ceni od 120 miliona evra i on se radi po toj ceni, uz manja odstupanja od nekoliko procenata više ili manje, jer je projekat koji se radi po ugovoru koji daju i kontrolišu Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

90 miliona evra od EIB za most na SaviOdbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici Odluku o zaduženju grada Beograda za finansiranje izgradnje prilaznih puteva u okviru projekta “Most na Savi i prilazni putevi”.

Grad Beograd će zaključiti ugovor o zajmu sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 90 miliona evra.

Ovo je najvažniji infrastrukturni projekat Beograda koji je već decenijama unazad bio tema svake gradske vlasti.

Sam most je ugovoren po ceni od 120 miliona evra i on se radi po toj ceni, uz manja odstupanja od nekoliko procenata više ili manje, jer je projekat koji se radi po ugovoru koji daju i kontrolišu Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Pristupne saobraćajnice ovom mostu su sve ono što će se na taj most nadograđivati, kako danas tako i narednih godina.

Grad Beograd, poput svih velikih gradova u svetu, sve velike infrastrukturne projekte finansira iz kredita, vodeći pri tome računa da ne ide preko svojih mogućnosti.

Kredite koje su odobrile pomenute banke, sa grejs periodom od tri do pet godina i kamatom od dva posto na godišnjem nivou, neuporedivo su povoljniji od onih koje daju komercijalne banke, čije kamate dostižu i 10 posto. Beograd sa sadašnjim budžetom od preko 500 miliona evra može da vraća taj kredit.

Zaduženost grada je daleko ispod onoga što zakon dozvoljava, a manje je zadužen nego mnogi gradovi u regionu. I dalje će se raditi isto, gradiće se i finansirati sve ono što će Beograđanima garantovati bolji život.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik